Een eiwit dieet, wat is dat eigenlijk?

Een eiwit dieet, wat is dat eigenlijk?

eiwit dieet

Een eiwit dieet volgen is een oplossing! Maar is dit de beste oplossing?

Wij bij SPARK helpen jou graag verder om eiwitten beter te begrijpen.

Het gaat tegenwoordig hand in hand, sporten,het gebruik van “eiwit-shakes” en het volgen van een eiwit dieet. Veel mensen laten zich van alles wijsmaken op het gebied van voeding en volgen dus braaf wat hun trainer en sociale omgeving hun verteld. Wanneer je rond gaat vragen wat de reden is voor het gebruik van deze eiwit-shakes of een eiwit dieet, krijg je vaak als antwoord: “iedereen doet het, dan zal het ook wel goed zijn voor mij, toch?”. Dat het consumeren van eiwitten positieve effecten heeft is zonder meer de waarheid, maar waarom eigenlijk?

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten (proteïnes) vormen samen met koolhydraten en vetten de macronutriënten binnen onze voeding. Elk type macronutriënt heeft zijn eigen functie binnen ons lichaam. Daarom is het belangrijk om te weten wat de rol is van eiwitten binnen ons lichaam. De belangrijkste taak van eiwitten is het opbouwen en herstellen van verschillende cellen in ons lichaam. Bijvoorbeeld het herstellen van spieren na een training, gebeurt voornamelijk aan de hand van eiwitten. De secundaire taak van eiwitten is het ondersteunen bij de aanmaak van hormonen en enzymen en ze hebben een relatief klein aandeel in het leveren van energie. Dit komt omdat het lichaam de andere twee macronutriënten gemakkelijker om kan zetten in energie. De belangrijkste bronnen van eiwitten voor de mens zijn o.a. vlees, vis, zuivel, eieren, noten en groenten. De hoeveelheid eiwitten in honderd gram van elke bron verschilt sterk. Vlees scoort samen met vis het hoogst op het percentage eiwitten per honderd gram. Echter is niet alleen de hoeveelheid eiwitten belangrijk, ook de “kwaliteit” van de eiwitten speelt een rol. Dit heeft te maken met het aminozuurprofiel.

Eiwitten in een eiwit dieet

Eiwitten kunnen bestaan uit tweeëntwintig verschillende aminozuren. De aanwezigheid van de verschillende aminozuren en de volgorde hiervan hebben invloed op de eerder genoemde “kwaliteit”. Eiwitten vanuit een dierlijke bron vertonen een ander aminozuurprofiel dan eiwitten uit een plantaardige bron. Hierdoor kunnen eiwitten uit een dierlijke bron gezien worden als een kwalitatief betere bron van eiwitten. Dit betekent dat mensen die een vegetarisch dieet volgen, meer eiwitten tot zich zullen moeten nemen t.o.v. mensen die wel vlees eten.

Aminozuren kunnen snel gezegd, verdeeld worden in twee verschillende categorieën. Essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële groep bestaat uit negen aminozuren. De reden dat deze groep als essentieel wordt gezien, heeft als hoofdreden dat wij deze aminozuren enkel via voeding binnen kunnen krijgen. De niet essentiële groep (dertien soorten) kan door het menselijk lichaam zelf geproduceerd worden. Beide groepen zijn, ook al doet de naam anders vermoeden, even belangrijk voor alle processen binnen het menselijk lichaam.

Welke soorten eiwitten vind ik in mijn eiwit dieet?

Daarbij zijn er ook nog eens verschillende types eiwitten. Zo zijn er eiwitten die snel (binnen drie uur) of langzamer opgenomen (zes tot acht uur) worden. Een voorbeeld van een type eiwit wat snel opgenomen wordt is het Wei-eiwit, of ook wel bekend als Whey. Dit eiwit wordt veelvuldig gebruikt in sportsupplementen, dit type eiwit wordt snel opgenomen en deze eiwitten snel ingezet kunnen worden om de spieren te herstellen. Hierdoor is dit type eiwit uitstekend geschikt voor na het sporten. Melk producten zijn vaak rijk aan wei-eiwitten.

Een voorbeeld van een eiwit wat langzaam wordt opgenomen is caseïne. Dit eiwit staat ook wel bekend als een “nacht-eiwit”. Dit komt omdat veel mensen dit type eiwit consumeren voor het slapen gaan. Doordat dit eiwit aanzienlijk langzamer wordt opgenomen, hierdoor heeft het lichaam bijna de complete nacht een bron van eiwitten. Caseïne komt voor in melk producten zoals kwark of cottage cheese (hüttenkäse), daarnaast zijn er ook supplementen die rijk zijn aan caseïne.

Wil jij meer informatie over een eiwit dieet?

Zoals je ziet, zit er veel gedachte over wanneer je een bepaald soort eiwit tot je neemt. Elk type eiwit verschilt en kan jouw lichaam op zijn eigen manier helpen bij het herstellen en opbouwen van bestaande of nieuwe cellen. Wil je hierover nog meer informatie? Maak dan een afspraak bij SPARK en dan kunnen wij jou meer informatie geven over voeding!

It does matter how you eat, but what you eat matters even more!

 

Verified by MonsterInsights