Geen blessures meer door krachttraining!

Geen blessures meer door krachttraining!

Krachttraining gebruiken om preventief blessures te voorkomen

 

Leer hoe krachttraining kan bijdragen aan het verminderen van het risico op sport blessures.

Krachttraining is al jaren onderdeel van sport trainingen. Het staat vooral bekend om het vermogen om kracht, snelheid, behendigheid en spiermassa te vergroten. Vaak worden de voordelen van blessure preventie over het hoofd gezien… helaas. SPARK Centre Zoetermeer leert jou effectief bewegen op een manier die het beste bij jou past.

Wat is krachttraining?

Krachttraining is het bewegen van gewrichten vanuit een optimale bewegingsuitslag met gebruik van weerstand. Hierdoor leveren de spieren energie en contraheren (samentrekken) zij terwijl zij het lichaam laten bewegen. Krachttraining kan plaatsvinden onder diverse omstandigheden onder verschillende soorten weerstand, met of zonder apparatuur. Doormiddel van krachttraining sterk jij niet alleen de spieren aan maar ook de pezen, ligamenten, botten en het vergroot de spiermassa.

Krachttraining zou geïmplementeerd moeten worden in de basis van elk sportprogramma, niet alleen de krachtsporten. De toename van snelheid, kracht, behendigheid en spieruithoudingsvermogen is een toevoeging voor elke sporten in elke sport en onder alle omstandigheden.

Wat is krachttraining bij SPARK Centre Zoetermeer?

Bij SPARK Centre Zoetermeer is krachttraining een belangrijk onderdeel van elke periodisering. Het vormt de basis van hoe wij bewegen met onze klanten en het geeft ons houvast in het bereiken van jouw doelen. Door dat wij een uitgebreide testmethodiek hanteren brengen wij de beginsituatie duidelijk in kaart en kunnen wij de toename van kracht bijhouden over tijd. Dit lijkt heel simpel en het enige wat wij verzamelen is een klein stukje data maar door dit stukje data kunnen wij op het juiste moment opschalen en jouw lichaam de prikkel toedienen waar hij aan toe is. Dat is krachttraining bij SPARK Centre Zoetermeer.

De verschillende soorten krachttraining

Krachttraining komt voor in verschillende soorten en maten. De inhoud van deze verschillende soorten wordt bepaald door de weerstand of de apparaten die hiervoor gebruikt worden.

Machines – Krachttraining op apparaten houdt in dat de weerstand gegeven wordt door middel van verschillende machines die ontwikkeld zijn om weerstand te genereren. Deze machines bestaan uit gewichtsstapels, hydraulica, elastieken of banden.

Met de weerstand kan gevarieerd worden om de intensiteit van de training te vergroten. De bewegingsuitslag van de beweging wordt gecontroleerd door de machine en in sommige gevallen zelfs beperkt. De machines hanteren meestal een bepaalde vorm van veiligheid waardoor de beweging op een bepaalde manier geremd wordt en hierdoor nemen zij ook een stuk stabiliteit weg. Hierdoor ontwikkel jij kracht in grote lijnen en laat jij het stuk stabiliteit achterwege.

Losse gewichten – Zo word het trainen vaak genoemd in de fitness waarbij de gewichten niet in een vast patroon bewegen geleid door een machine. Vaak worden hier barbells, dumbbells, kettlebells, medicine ballen en kettingen.

De gewichten worden net als bij machines veranderd om de weerstand te verhogen. De weerstand hangt heel erg af van de wijze waarop bewogen wordt en in een bepaalde hoek kan de weerstand daarom heel anders ervaren worden. Over de gehele beweging varieert de weerstand ook per positie. Op de uiterste positie van het gewicht, daar waar het gewicht op slot staat, worden de spieren simpelweg gebruikt om te stabiliseren.

Het bewegingspatroon heeft kort gezegd geen beperking waardoor de spieren gedurende de gehele beweging moeten zorgen voor stabiliteit en zo de gewrichten op dezelfde lijn houden tijdens de beweging. Door slechte vorm bestaat het risico op blessures en daarom is de manier van uitvoeren een belangrijk onderdeel van het trainen met losse gewichten.

Lichaamsgewicht – Oefeningen met eigen lichaamsgewicht gebruiken, zoals de naam al doet vermoeden, het lichaamsgewicht van de sporter om de weerstand tijdens de oefening op te voeren. Net als met oefeningen met losse gewichten wordt de beweging niet geleid door een machine. Denk bijvoorbeeld aan Push ups, squats, lunges, optrekken etc.

Het gewicht wat gebruikt wordt tijdens deze oefeningen is constant en veranderd alleen wanneer het lichaamsgewicht van de sporter ook veranderd.

De bewegingsuitslag en manier van bewegen volgt geen vast patroon. Dit zorgt ervoor dat de spieren die verantwoordelijk zijn voor de beweging ook een stabilisatie functie hebben en de houding tijdens de beweging is uitermate belangrijk. Doordat de oefening niet verzwaard kan worden met gewichten betekent dit zeker niet dat de oefeningen niet zwaarder gemaakt kunnen worden. De snelheid waarmee bewogen wordt speelt namelijk een belangrijke rol maar ook het aantal herhalingen.

de visie van SPARK centre ZoetermeeR?

Wij geloven er in dat elk programma moet bestaan uit een combinatie van alle genoemde vormen van training. Alleen door het lichaam op elke manier aan te sterken is het op langere termijn bestand tegen blessures en kunnen deze preventief tegen gegaan worden. Wanneer jij net lekker bezig bent wil jij absoluut geen last krijgen van blessures. Dat begrijpen wij bij SPARK Centre Zoetermeer en daarom is de opbouw van ons trainingsprogramma zorgvuldig opgebouwd.

Hoe kan krachttraining blessures voorkomen?

Krachttraining bij fitness is heel normaal vandaag de dag. De voordelen zijn overduidelijk en zijn goed voor zowel sport specifieke trainingen buiten het seizoen om of als tool om in te zetten wanneer men zichzelf fysiek wilt verbeteren. Blessure preventie is vaak een onderdeel wat over het hoofd gezien wordt alhoewel het een van de beste methodes is om deze tegen te gaan.

Krachttraining verbeterd de kracht van de spieren, pezen, ligamenten en botten. De sterke spieren en pezen helpen het skelet in de juiste houding te staan waardoor de botten en gewrichten beschermd worden wanneer zij bewogen worden of onder invloed van impact. De botten worden sterker door de constante kracht die op hen uitgeoefend wordt tijdens de training. Uiteindelijk worden de ligamenten flexibeler en worden beter in het absorberen van schokken die zij tijdens dynamische bewegingen te verduren krijgen.

Wanneer een gedeelte van het lichaam minder gebruikt wordt tijdens een activiteit wordt het zwakker ten opzichte van de andere delen. Dit kan op langere termijn een probleem opleveren wanneer dit gedeelte ineens aangesproken wordt tijdens een activiteit. Dit gebied kan dan de plotselinge stress niet aan die uitgeoefend word op het genoemde gebied en een zo ontstaat en blessure.

Een ongetrainde disbalans in de spieren is een van meest voorkomende oorzaken van blessures bij sporters. Wanneer 1 spier of een spiergroep sterker wordt dan de spiergroep die een tegenovergestelde functie heeft word de zwakkere spier ook vatbaarder voor blessures. Als de sterke spier vermoeid raakt en de zwakkere spier het over moet nemen, is dit moeilijk of onmogelijk waardoor een blessure onvermijdelijk kan zijn.

Disbalans in spieren heeft ook effect op de gewrichten en botten door een abnormale trekkracht die het gewricht dwingen te bewegen in een onnatuurlijk patroon. De sterkere spier zal het gewricht trekken in de richting die er voor zorgt dat het tegenovergestelde ligament op rek komt en de ondersteunende ligamenten worden strakker getrokken. Dit kan leiden tot chronische pijnen en een onnatuurlijk beweegpatroon en dus slijtage van de botten. Een uitgebalanceerd trainingsprogramma gaat dit soort klachten uit de weg en helpt blessures voorkomen.

 

Hoe kan ik blessures voorkomen?

SPARK CEntre Zoetermeer helpt jou verder!

Krachttraining is een ideaal middel om blessures te voorkomen. Maar geblesseerd raken tijdens krachttraining is natuurlijk niet leuk.

Allereerst, om blessures te voorkomen is het belangrijk om de juist vorm te gebruiken bij het uitvoeren van de oefeningen. Luister goed naar de uitleg en doe de oefening zoals deze bedoeld is. Start met lichte gewichten en ontwikkel eerst een goede houding.

Ten tweede, rust speelt een cruciaal onderdeel in het goed trainingsprogramma. Niet alleen tussen de trainingssessies door maar ook tijdens de training. Leer jouw grens kennen en zorg dat jouw lichaam in staat is om de juiste belasting aan te kunnen voor optimale veiligheid. Blessures zijn niet fijn. Rust goed uit!

Ten derde, de bekendste. De warming up, spreekt voor zich dat jij jouw lichaam op warmt voordat jij 200 kilo gaat squaten. Eerst bewegen, rekken, langzaam het gewicht opbouwen. Wanneer jij warm bent pas beginnen met jouw trainingsschema.

Als laatste, flexibiliteit is hartstikke belangrijk. Rek daarom niet alleen voor de training tijdens de warming up maar rek vooral ook wanneer jij klaar bent of op rustdagen. Houd jouw lichaam soepel, dan heb jij er langer plezier van.

Wat kan ik dan het beste doen?

Als jij niet weet waar je moet beginnen kunnen wij jou helpen. Het team van SPARK Centre Zoetermeer staat voor jou klaar om jou te helpen. Geen blessures meer en langer genieten van jouw fitheid. Efficiënter kracht opbouwen en jouw krachttraining optimaliseren.

Contact met SPARK Centre Zoetermeer

in**@sp*****.nl | 06 397 98 99 | www.sparkpt.nl

 

Verified by MonsterInsights