Hersenen met een sixpack

Hersenen met een sixpack

Mentale fitheid door sporten

Het wordt voor onderzoekers steeds duidelijker. Onze leefstijl met veel sedentaire activiteiten heeft effect op ons brein en de algemene levensverwachting. Bewegen heeft effect op veel cognitieve processen. Dat wil zeggen: bewegen heeft effect op veel functies van onze hersenen. Positief effect wel te verstaan.

Sporten doet ons mentaal goed!

Na het bewegen heeft ons brein een verhoogde activiteit en capaciteit. Kinderen vertonen beter leergedrag en het verlaagd de achteruitgang van het brein op gevorderde leeftijd. Met andere woorden: je leert meer en je kan er nog langer van genieten als je veel beweegt! Dit heeft allemaal te maken met wat er gebeurd in de hersenen wanneer je aan het bewegen bent. Tijdens het uitvoeren van allerlei (nieuwe) bewegingen wordt er aanzienlijk meer hersenactiviteit waargenomen. Je hersenen gaan in feite werken in een hogere versnelling. Dit zorgt er voor dat jij meer kunt waar- en opnemen tijdens en kort na jouw training.

pablo-7

Wat is het gevolg van sporten?

Delen van de hersenen zoals de visuele cortex laten na korte activiteit al een verhoogde activiteit zien. Ook hersendelen verantwoordelijk het oplossen van problemen, balans en coördinatie krijgen een flinke prikkeling terwijl jij aan het squatten, deadliften of springen bent. Er worden constant nieuwe verbindingen aangelegd in de hersenen. Zodat jij een beter dingen kan onthouden, beslissingen kunt maken en “multi-tasken”. Voor het verwerken van deze prikkels heb je neurotransmitters nodig. Dit zijn stofjes in de hersenen die ervoor zorgen dat impulsen vanuit jouw lichaam verwerkt kunnen worden in jouw hersenen en weer omgezet worden in een actie

Tijdens en na jouw training gaan je hersenen aan de slag met het aanmaken en opslaan van essentiële neurotransmitters. De toename van deze neurotransmitters, samen met een verhoogde bloed- en zuurstofwaarde in het bloed zorgen ervoor dat jij jouw hersenen jong en fit houdt. Je brein ververst de olie en krijgt elke training een soort kleine onderhoudsbeurt.

Is alleen sporten voldoende?

Bewegen is niet de magische oplossing om ervoor te zorgen dat jouw hersenen in optimale conditie houdt. Voeding en voldoende rust/slaap zorgen er ook voor dat jij je hersenen fit en vitaal houdt. Met andere woorden, zorg jij goed voor je lichaam door middel van goede voeding, voldoende trainen en voldoende rust. Zorg jij ook goed voor je hersenen!

Keep your brain young, keep on exercising!

Verified by MonsterInsights