Last van Nekpijn?

Last van Nekpijn?

Nekpijn

Last van nekpijn? Daar moeten we snel van af!

Wat is nekpijn?

Nekpijn komt bij veel mensen voor! Helaas te veel. Volgens statistieken heeft 2 op de 3 mensen wel eens last van nekpijn in zijn of haar leven.

Nekpijn

Helaas is er niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden en gaat ook de pijn geleidelijk aan weer weg. Niet iedereen heeft dat geluk en wanneer nekpijn langer dan 6 maanden aanhoudt spreken wij van chronische nekklachten.

Hoe ziet het beeld van nekpijn er uit?

Nekpijn kan plotseling ontstaan vanuit een ongeluk of een onverwachte beweging. Uiteraard kan het ook geleidelijk ontstaan door een verkeerd beweegpatroon of een aanhoudende slechte of onnatuurlijke houding.

De pijn is vaak hevig of zeurend en kan er voor zorgen dat bepaalde houdingen niet meer mogelijk zijn of dat bewegen pijnlijk is of moeizaam is. De pijn kan samengaan met een stijf gevoel en er kan een uitstralende pijn richting de armen worden ervaren, naar de schouders of zelfs hoofdpijn. 

Al met al zijn deze klachten altijd hinderlijk en vervelend en wij begrijpen dat jij daar graag van af wilt!

Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

Nekpijn kan ontstaan door,

– Spanningen

– Overbelasting

– Een verkeerde beweging

– Een verkeerde houding

Uiteraard kan het ook gebeuren door een val bij het sporten of een ongeluk. Zelf kou en tocht kan een rol spelen!

Bekende ziektebeelden die passen bij nekpijn zijn:

– Artrose

– Botontkalking

– Nekhernia

Adviezen en bewegen bij gewone nekpijn!

Als eerste is het goed om met nekpijn gewoon te blijven bewegen. Niet heel wild en allemaal extreme vormen van bewegen. Nee begin rustig met het proberen te bewegen van jouw hoofd. Buigen, rekken en strekken door jouw hoofd bijvoorbeeld te buigen naar voren. Of wellicht opzij?

Verwerken voor het begin onderstaande oefeningen in een mini circuitje voor jezelf als pauze tijdens jouw werk of wellicht tijdens een leuke film.

2 setjes van 10 herhalingen per oefening, per kant.

– Buig jouw hoofd naar voren door jouw kin op je borst te leggen en vervolgens weer naar achteren.

– Probeer eerste links over jouw schouder naar achter te kijken en vervolgens via de rechterkant.

– Beweeg vervolgens jouw linker oog naar jouw linkerschouder en vervolgens ook met rechts.

Daarnaast is zoals eerder genoemd stress en spanning ook een grote bron van veel nekklachten. Verwerk dus op drukke dagen wanneer jij vaak te kampen hebt met spanningsklachten ontspanningsoefeningen in jouw dag. Begin met mediteren of kies er bewust voor om 1 minuut even alles te laten vallen en rustig met jouw ogen dicht adem te halen. Grote diepe ademteugen via de neus en vervolgens rustig weer uit via de mond doet wonderen!

contactlink

Sporten met nekpijn!

Hier gaat het spannend worden, maar ook dit is gewoon mogelijk! Het is vooral belangrijk om te zorgen voor een goede warming up en jouw rugspieren en nekspieren goed op te warmen voordat jij begint met sporten. Begin met de eerder genoemde vormen van rekken en strekken. Vervolgens warm jij jouw rug op en zorg jij voor bewegingsvrijheid in de bovenrug. En daarna ga jij beginnen met sporten.

Het allerbelangrijkste is dat jij voordat jij begint jouw ego buiten de trainingszaal laat. Jij hebt een blessure en pijn, wees dus verstandig. Pas het gewicht even aan en beweeg voornamelijk vanuit een stabiele houding met jouw hoofd waar jij de nekpijn niet voelt en er geen extra spanning wordt opgebouwd.

Verder nog iets?

Mocht er nog iets zijn kan jij uiteraard contact opnemen met een van de Fysiotherapeuten van SPARK Fysiotherapie! Wij helpen jou graag verder en beantwoorden al jouw vragen.

Dit kan telefonisch maar ook fysiek bij ons op de praktijk op het Koraalrood 17 in Zoetermeer.

Vul nu ons contact formulier in en wij bellen jou zo snel als mogelijk op voor een afspraak met een van onze therapeuten!

Verified by MonsterInsights