Ik heb lage rugpijn
Ik heb lage rugpijn
Wat vervelend! Waar komt jouw rugpijn vandaan?
Lage rugpijn heeft vele oorzaken en daarnaast komt het ook veel voor. Het vervelende is dat het langzaam kan ontstaan maar uiteraard ook door een gebeurtenis acuut aanwezig kan zijn. Vaak kenmerkt rugpijn zich als een zeurende en aanhoudende pijn. Bepaalde houdingen geven vaak ( veel ) pijn en bewegen gaat moeizaam.
Daarnaast kan de rugpijn ervoor zorgen dat jij na het lange zitten een stijf gevoel kan ervaren aan de rug en ook kan de er een uitstralingspijn worden ervaren in één of beide benen.
Lage rugpijn heeft daarom niet altijd direct de stempel dat het een hernia moet zijn. Er zijn vele oorzaken en vele verklaringen voor te vinden. Laat je daarom niet gek maken door alles wat diverse zoekmachines jou vertellen over jouw klachten.
Oorzaken van de lage rugpijn
Zoals al eerder genoemd kunnen deze klachten langzaam ontstaan of kan er een moment zijn waarop de pijn acuut ontstaat, denk hierbij aan een ongeluk of een valpartij. Meestal slijten klachten er in door een verkeerd patroon of onverantwoorde levensstijl. De factoren die de meeste kans geven op heb ontwikkelen van lage rugpijn,
– Overgewicht
– Veel stress
– Zwaar lichamelijk werk
– Langzaam autorijden
– Veel tillen
– De rug teveel draaien en buigen
Het advies omtrent om te gaan met lage rugpijn
Uiteraard afhankelijk van de pijn en de intensiteit van de klacht is het altijd goed om eerst even met een specialist te gaan praten. Er zijn namelijk niet alleen honderden oorzaken voor jouw klachten, maar ook duizenden oplossingen. Het is vooral fijn om te werken aan een oplossing die past bij jouw lichaam.
Ons advies is dan ook om eerst met een coach, Fysiotherapeut of Huisarts een afspraak te maken om de aard van jouw klachten te bespreken en zo de oorzaak te achterhalen.
Alleen zo weet jij ook dat de route die jij gaat bewandelen om jouw probleem op te lossen de juiste route is en ook echt past bij jouw lichaam en dagelijkse levensstijl.
Bewegen met lage rugpijn
Bij lage rugpijn is het goed om vooral in beweging te blijven, eerder in dit artikelen hebben we namelijk gelezen weinig bewegen, lang zitten en onverantwoorde bewegingen kunnen helpen bij het ontstaan van klachten. Maar hoe moet jij dan bewegen?
Je kan vooral beginnen met de rug weer te activeren door vooral te doen waar bij goed in is. Begin met buigen, strekken en draaien. Buig langzaam zo ver als mogelijk voorover, ga langzaam weer rechtop staan en draai langzaam zo ver als mogelijk van links naar rechts. Deze routine kan jij dan meerdere malen herhalen tussen de lange zit sessies door. Geeft jou ook een mini break waarin jij even opstaat en iets anders gaat doen na het lange zitten.
Daarnaast is het goed om jouw bekken en onderrug in beweging te zetten door jouw bekken tijdens het zitten meerdere malen te kantelen en even in een andere houding te gaan zitten.
Sporten met lage rugpijn
Daarnaast zijn er een hoop oefeningen die jij kan doen in de sportschool of thuis om niet alleen soepeler te worden, maar ook om jouw buikspieren en lage rugspieren aan te sterken. Welke oefeningen zijn dan goed om te doen?
Begin met het aansterken de buikspieren zonder direct te kijken naar de klassieke sit ups en crunches. Een van de beste oefeningen voor het aansterken van de core is nog altijd de plank. Uitgevoerd op de knieen of kaarsrecht steunend op de ellebogen en punten van de tenen. Beide een goede optie!
Daarnaast is een relatief onbekende maar altijd effectieve optie de Pallof Press. Een oefeningen waarbij jij de buik en rug onder constante spanning houdt door middel van een weerstand die van opzij komt. Goed opletten dat je bij deze oefening blijft ademen en het geen pijn doet aan jouw rug.
Heb jij nog vragen?
Mochten er nog vragen zijn en wil jij gewoon eens praten met een van onze specialisten over jouw lage rugpijn? Aarzel dan niet en neem gewoon even contact met ons op. Samen bespreken wij de mogelijkheden en vinden wij een oplossing die past bij jou!