Sporten tijdens de zwangerschap – SPARK

Sporten tijdens de zwangerschap – SPARK

Sporten Tijdens de zwangerschap

Kan gewoon!

Zwangere vrouwen kunnen veilig deelnemen aan activiteiten die ervoor zorgen dat hun lichaamstemperatuur stijgt, zoals sporten, lopen in het warme weer, een heet bad of zitten in de sauna. Dit kan allemaal zonder dat het gevaarlijk is voor de baby volgens The British Journal of Sports Medicine.

wat wisten wij vroeger over sporten tijdens de zwangerschap?

Vanuit het verleden was de zorg altijd dat vrouwen tijdens de zwangerschap door middel van sporten hun lichaamstemperatuur dusdanig lieten stijgen wat er voor zou zorgen dat ze oververhit zouden raken. Eerder studies lieten dan ook zien dat wanneer de lichaamstemperatuur zou stijgen naar de 40,5 graden dat dit zou kunnen zorgen voor abnormaliteiten en complicaties voor de baby volgens de studie van Ollie Jay, Ph.D., directeur van de Thermal Ergonomics Laboratory van de University of Sydney.

Hoe doen wij dat nu?

Volgens nieuwe studies brengt sporten in temperaturen van 25 graden de lichaamstemperatuur van zwangere vrouwen naar de 38,3 graden, dat zit onder de gevaren grens van 38,8 graden voor mensen. Zwemmen, in de sauna zitten en in bad zitten hadden nog minder effect.

De onderzoeken tonen dan ook aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap in elk trimester kunnen sporten in temperaturen van 25 graden met een hartslag van 90 % van hun maximale hartfrequentie zonder schadelijke gevolgen voor ongeveer 35 minuten. Daarnaast kunnen zij ook 45 minuten zwemmen of in een lekker warm bad gaan liggen voor ongeveer 20 minuten!

Altijd fijn om te weten toch?

Verified by MonsterInsights