Tenniselleboog

Tenniselleboog

Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een pijnklacht die in de praktijk regelmatig voorkomt. Als je de naam hoort denk je misschien dat dit alleen voorkomt bij mensen die tennissen, maar dat is niet zo. Hoe ontstaat deze klacht en hoe kan het worden behandeld? 

Wat is een tennisarm?

Bij een tennisarm zijn de strekspieren in de onderarm overbelast. Deze spieren zitten vast aan de buitenkant van de elleboog, op de plek waar de pijnklachten bij een tennisarm zich bevinden. Bij de overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in het bindweefsel van de betreffende spieren en pezen. 

Oorzaken

Vaak ontstaat een tenniselleboog doordat de arm en pols veel dezelfde bewegingen moet maken, bijvoorbeeld tijdens werk achter de computer, werken achter de kassa, tijdens het schilderen of bij het metselen. Hierbij moeten de strekspieren in de onderarm veel aanspannen waardoor ze overbelast raken. Bij het vele aanspannen zal er telkens een trekkracht worden uitgeoefend op de pezen en het botvlies waar de spieren op aanhechten. Ook sporten kan bijdragen aan het ontstaan van een tenniselleboog. Gezien de naam van de klacht is tennis natuurlijk een goed voorbeeld, maar ook andere sporten waarbij de betreffende spieren veel worden belast kunnen bijdragen aan de klacht. 

Symptomen

Op het moment dat er sprake is van een tennisarm, dan zal de buitenzijde van de elleboog drukgevoelig zijn op de plek waar het probleem zich bevindt. Daarnaast zullen de spieren in de onderarm die betrokken zijn ook gevoelig zijn in hun verloop. Door de overbelasting ontstaan er namelijk verhardingen (triggerpoints) in de spier die pijnlijk zijn. Ook kan de pijn uitstralen naar de onderarm, pols en hand. Verder zal de pijn worden opgewekt als de strekspieren in de onderarm op rek worden gebracht of als ze kracht moeten leveren. 

Behandeling

Met fysiotherapie kan een tenniselleboog op verschillende manieren worden behandeld. 

Zo kan er gekeken worden naar de gewrichten van de elleboog, pols en wervelkolom. Als deze gewrichten niet goed bewegen en er blokkades zijn, dan zal dit als gevolg hebben dat de elleboog extra wordt belast. Deze blokkades kunnen vervolgens met fysiotherapie worden behandeld.

Daarnaast kunnen de spieren in de elleboog die de pijn veroorzaken middels massages worden behandeld, waardoor ze meer zullen ontspannen. Dit zal ervoor zorgen dat er minder trekkracht ontstaat bij de aanhechting van de spieren bij de elleboog. Een andere manier om de spieren te laten ontspannen is middels dry needling. Hierbij wordt een naald in een verharding van een spier gebracht, waarna de spier meer zal ontspannen en de doorbloeding in de spier verbetert.

Naast fysiotherapie kan iemand met een tenniselleboog ook zelf iets doen aan de klachten. Zo kan de plek van de pijn worden gekoeld met ijs en de betrokken spieren kunnen worden gerekt. Het rekken van de spieren zal er uiteindelijk voor zorgen dat ze minder trekkracht uitoefenen bij hun aanhechting op de elleboog.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de belastbaarheid van iemand en deze vervolgens aan te passen indien nodig. Als iemand bijvoorbeeld werk doet en sport waarbij de spieren in de onderarm veel belast worden, zal diegene misschien tijdelijk minder zwaar of minder vaak moeten sporten. De belasting (door werk en/ of sport) en de belastbaarheid van de persoon zullen in evenwicht moeten zijn. 

Even langskomen?

Heeft u zelf last van een tenniselleboog en lukt het u niet om hier van af te komen? Onze therapeuten hebben de kennis en kunde om u hierbij te helpen. Via ha***@sp****************.nl kunt u gemakkelijk en snel een afspraak bij ons maken. 

Verified by MonsterInsights